Taxa pentru vizitarea Parcului Natural

ParcNaturalBucegiConform Administratiei Parcului Natural Bucegi, fiecare participant la On Top of the World are obligatia de a achita tariful de vizitare a ariei protejate!

Anul acesta, administratia Parcului Natural Bucegi ne-a impus urmatoarea conditie:

“achitarea de [catre] fiecare participant a tarifului de vizitare a ariei protejate, in valoare de 5 lei”

Am contactat Administratia Parcului pentru a obtine mai multe informatii si am aflat urmatoarele:
– Decizia se sprijina pe urmatoarele acte normative: OUG 57/2007, completat cu Legea 49/2011, Art 45: “Pentru completarea resurselor financiare necesare bunei administrări a ariilor naturale protejate, administratorii/custozii acestora pot institui un sistem de tarife, ce se stabileşte de administratorul/custodele ariei naturale protejate şi se constituie ca venituri proprii pentru sistemul de arii naturale protejate”
– Biletul poate fi procurat numai de la Centrul de Vizitare “Alexandru Beldie” din Busteni, str. Telecabinei, nr.34,
– Biletul este valabil 6 luni si permite vizitarea Parcului Natural Bucegi, iar copiii nu platesc acest tarif.
Pentru mai multe detalii, puteti contacta Parcul Natural la http://www.bucegipark.ro/.

Din pacate, numarul mic de concurenti la acest concurs (sub 100), precum si nivel mic al taxei de participare (in comparatie cu alte competitii similare) nu permit acoperirea acestei noi taxe de catre organizatori. Daca vreunul dintre concurenti nu poate acoperi insa aceasta taxa suplimentara, organizatorii o vor face.

‘Conditia’ impusa se inscrie in linia unui stat agresor si birocratic, in conditiile in care concurentii nu ‘viziteaza’ Parcul Natural, este o dubla taxare caci pentru eliberarea avizului de desfasurare a competitiei organizatorul plateste deja o taxa, iar biletul nu se poate procura decat dintr-un singur loc, la 10 km de startul concursului.
In aceeasi directie se inscriu si alte decizii ale administratiei Parcului Natural: in iulie 2012 ni s-a interzis sa urcam pana la Vf.Omu, “ca sa nu afectam poteca“, iar un an mai tarziu ni s-a spus sa nu urcam deloc cu bicicletele in Parcul Natural Bucegi, caci “accesul acestora este interzis” in zonele protejate!

Advertisements

Tags: , , ,

About Radu

http://radusavin.ro
%d bloggers like this: